W 2018 roku jedna z najpopularniejszych sieci restauracji na świecie zapowiedziała, że do 2025 chce, aby każda ich jednostka nie tylko segregowała odpady, ale także zamierza wprowadzić przyjazne środowisku opakowania, które w pełni będą podlegać recyklingowi. Na tamtą chwilę działało w ten sposób wyłącznie 10% z nich, a jak jest obecnie? Dlaczego takie działania są niezwykle ważne dla naszej planety?
Globalna strategia McDonald’s
W skład sieci McDonald’s wchodzi aktualnie ponad 37 tysięcy restauracji w 120 państwach. W samej Polsce znajduje się ich 511 w 150 miastach. Główną wartością jest oferowanie gościom smacznych posiłków za rozsądną cenę, a także zapewnienie profesjonalnej obsługi. Każdego roku na całym świecie restauracje odwiedza około 300 milionów gości. Dzięki temu, wprowadzenie nawet pozornie niewielkiej zmiany może mieć realny wpływ na świat.
W trosce o środowisko, w 2018 roku wprowadzona została strategia, która zakłada wprowadzenie różnorodnych działań, mających na celu zamknięcie obiegu opakowań w restauracjach, przez co ograniczony zostaje negatywny wpływ na środowisko. Już na etapie ich produkcji, plastik zostaje ograniczony do minimalnego 5%, dzięki czemu aż 70% zostaje wykonanych z papieru. Strategia zakłada do 2025 roku opakowania pochodzące wyłącznie z odnawialnych źródeł, z certyfikatem lub z recyklingu.
Jak dbać o środowisko w branży gastronomicznej?
Oczywiście, podaliśmy przykład potężnej sieci restauracji działającej na niemal całym świecie. Pozostaje pytanie, czy jedna niewielka restauracja może mieć jakikolwiek wpływ na poprawę sytuacji ekologicznej? Oczywiście, podobnie jak drobne zmiany, które pomagają dbać o środowisko, u każdego człowieka. No dobrze, ale jak to zrobić?
Ogranicz plastik do minimum
Na przykładzie działań podjętych przez McDonalda, zauważyć można, jak proste działania prowadzą do choćby ograniczenia plastiku, który rozkłada się od 100 do nawet 1000 lat. Warto zwrócić uwagę na rzeczy, które wykorzystywane są w restauracjach najczęściej, takie jak słomki i kubki do napoi, sztućce czy opakowania na wynos. W sieci McDonald’s ta drobna zmiana pozwoliła na ograniczenie nawet 90 ton plastiku rocznie.
Segreguj odpady i naucz tego innych
Jeszcze kilka lat temu segregacja odpadów była traktowana jako moda, która przyszła i odejdzie. Dziś jest to jednak podstawa w dbaniu o środowisko. Zapewne pojawia się pytanie, czy możliwe jest, aby wszystkie odpady wyrzucane przez gości restauracji podlegały recyklingowi? Oczywiście, że tak! Dzięki odpowiedniej segregacji możliwe jest otrzymanie większości np. papieru, który podlega ponownemu przetworzeniu.
Zmień swoje działania na przyjazne środowisku
Zacznij od siebie, ale nie poprzestań na tym. Jeżeli prowadzisz biznes w branży gastronomicznej, ale nie tylko i wykorzystujesz np. opakowania, które są stworzone w większości z plastiku, zmień to. Czy wiesz, że produkcja ekologicznego papieru pozwala na wykorzystanie mniejszej ilości CO2, a także energii i wody?
Nasza firma oferuje certyfikowane opakowania, które w całości podlegają recyklingowi i mogą być nie tylko doskonałą zmianą na lepsze, ale także reklamą Twojej firmy. Postrzegaj wykorzystane opakowania nie jako odpady, ale cenne surowce. Być może wrócą ponownie np. do Twojej restauracji jako zupełnie coś innego.
Każda firma może być jak McDonald’s, to wcale nie jest takie trudne. Pamiętaj, że wystarczą drobne zmiany, które pozwolą ograniczyć wpływ szkodliwych czynników na środowisko. Stań się EKO i bądź z tego DUMNY!