Jesteśmy marką zajmującą się produkcją ekologicznych opakowań. Oferujemy sprzedaż personalizowanych produktów, które zdecydowanie wyróżniają się spośród innych rozwiązań dostępnych na rynku i są zgodne ze wszystkimi obecnie obowiązującymi przepisami na terenie Unii Europejskiej. Ekologiczne opakowania na żywność i tacki na owoce czy warzywa są doskonałą alternatywą dla plastiku wykorzystywanego w branży gastronomicznej. Czy faktycznie warto zrezygnować z wykorzystywania plastikowych opakowań w biznesie? Jakie korzyści płyną z dbałości o środowisko?
1. Wpływ plastiku na środowisko
Powszechne stosowanie plastiku wywiera negatywne skutki na stan całej naszej planety. Choć świadomość społeczna dotycząca konieczności dbania o środowisko naturalne nieustannie się zwiększa, wciąż wiele osób prywatnych i przedsiębiorstw nie podejmuje odpowiednich działań w celu ograniczenia produkcji plastikowych odpadów. Z roku na rok wzrasta ilość tego tworzywa w oceanach i zabija ryby oraz inne organizmy wodne. Niektóre plastikowe produkty mogą rozkładać się nawet 1000 lat! Powszechnie stosowane ekologiczne opakowania mogą stać się krokiem milowym w kierunku dbałości o ekologię. Opakowania z papieru czy biodegradowalne tacki na żywność to mała zmiana dla jednego biznesu, a duża dla całej planety.
2. Plastik a wizerunek marki
Opakowania z tektury czy papierowe tacki na owoce i warzywa to nie tylko korzystne działania na rzecz planety. Wprowadzone papierowe opakowania na wynos i inne ekologiczne produkty wydawane klientom to również szansa na znaczne zwiększenie przychodów. Coraz większa część naszego społeczeństwa stara się dbać o ekologię – również podczas zakupów i wyjść do restauracji. Estetyczne i stworzone z biodegradowalnych surowców papierowe opakowania dla restauracji to doskonały sposób na przyciągnięcie szerokiej grupy klientów, którzy z pewnością docenią dążenia firmy do poprawy stanu środowiska.
3. Jak ograniczyć mikroplastik?
Czy ekologiczne opakowania na burgery, tekturowe opakowania na żywność lub papierowe opakowania dla sieci restauracji mogą wpłynąć na realne zmniejszenie ilości mikroplastiku? Te drobne cząsteczki tworzyw sztucznych są z reguły mniejsze niż 5 mm! Trafiają do zbiorników wodnych i gleby, a następnie trują nie tylko zwierzęta i rośliny, ale także ludzi. Wprowadzenie na rynek ekologicznych pojemników może w znaczącym stopniu zmniejszyć ilość emitowanego do środowiska mikroplastiku. Samo ograniczenie stosowania jednorazowych toreb foliowych czy plastikowych opakowań na jedzenie na wynos to duża zmiana, która sprzyja prowadzeniu korzystnego trybu życia zero waste.
4. Ekologiczne opakowania a firmowe finanse
Ekologiczne opakowania przyciągają klientów, a tym samym umożliwiają wyższe zarobki. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się, że opakowania z papieru mogą być droższe niż tradycyjne, plastikowe rozwiązania, w efekcie końcowym – bilans zysków i strat może okazać się zdecydowanie bardziej korzystny. Większa ilość klientów równa się wyższym zarobkom, a dodatkowy – ogromny – plus to brak zanieczyszczania środowiska. Ciekawi Cię cena opakowań na żywność z własnym nadrukiem? Koniecznie do nas napisz na biuro@forpa.pl z zapytaniem o konkretną ofertę.
5. Ekologiczne rozwiązania z korzyścią dla zdrowia
Nadmiar plastiku w środowisku naturalnym to nie tylko zmiany klimatyczne. Wpływa również na codzienne samopoczucie. Związki chemiczne, które zawiera to tworzywo wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, sprzyjają zachorowaniu na nowotwory, depresję, a nawet chorobę Alzheimera. Im mniejsza ilość plastiku w codziennym życiu, tym mniejsze ryzyko zachorowania na schorzenia cywilizacyjne.
Rezygnacja z plastikowych opakowań po prostu się opłaca – i to nie tylko pod kątem finansowym. Korzystanie z dostępnych rozwiązań wykorzystujących papier, tekturę i inne materiały biodegradowalne, to szansa na poprawę stanu środowiska naturalnego, przyciągnięcie szerszej grupy klientów, a także na lepsze samopoczucie każdego dnia.
Przeczytaj nasze najnowsze wpisy!